Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

WooCommerce of Shopify? Welk platform moet ik kiezen?

WooCommerce en Shopify: Momenteel twee grote spelers op het gebied van webshops. Veel kleine beginnende webwinkels kiezen één van deze twee platforms. Shopify, het grote SaaS-platform, en WooCommerce, de gevestigde plugin voor WordPress. 

Ten eerste is het denk ik verstandig om te stellen dat geen van deze platforms beduidend beter is dan de andere. Beiden kennen zij hun sterke en zwakke punten, en afhankelijk van je wensen en eisen is het ene platform beter dan het andere. Om het even heel kort te omschrijven:

Shopify is voor een alles-in-een pakket. Je kunt je gehele webshop plaatsen op Shopify, betaald elke maand (of jaar) aan Shopify en je maakt enkel gebruik van de apps en mogelijkheden binnen Shopify.

WooCommerce is een extensie voor een bestaande site. In tegenstelling tot een platform als Shopify of Lightspeed is WooCommerce een plug-in voor WordPress. Door middel van WooCommerce verander je je website in een webshop. Goed, laten we verder de details in duiken.

Wat is Shopify?

Shopify is waarschijnlijk wereldwijd de meest gebruikte software voor hosted webwinkels. Op hun site geven ze aan momenteel (februari 2020) meer dan 1.000.000 webwinkels live te hebben staan, met een omzet van 155 miljard dollar in 175 talen. Shopify is begonnen in juni 2006.

Wat is WooCommerce?

WooCommerce zegt op hun site dat meer dan 28% van alle online webshops gebruik maken van WooCommerce. Ze hebben ook meer dan 85.000.000 downloads, een significant hoger aantal dan de live webshops van Shopify. Uiteraard zegt dit vrij weinig, omdat een download niets meer is dan dat; een download van de plugin. WooCommerce draait op WordPress, het meest gebruikte CMS ter wereld. Deze dien je zelf te installeren bij een webhost, waarna je vervolgens WooCommerce (en miljoenen andere plug-ins) kunt installeren. WooCommerce is tegenwoordig van het bedrijf Auttomatic, wat onder andere ook WordPress(.com) en Tumblr in beheer heeft. Ze zijn begonnen in 2008 als WooThemes.

WooCommerce vs Shopify: Prijzen

Wanneer je als beginnende ondernemer begint met je webshop, zijn de prijzen uiteraard een belangrijk punt. Helaas is er geen een-op-een kostenplaatje te maken, aangezien de prijsmodellen flink verschillen.

WooCommerceShopify
Gratis*Vanaf $29 per maand (ongeveer €25).

In het geval van Shopify is het heel duidelijk: Je betaald 29$ per maand voor het goedkoopste pakket, plus €0,29 transactiekosten per bestelling (met iDeal). Daarnaast zijn er nog betaalde Apps, en dien je ook je domeinnaam te registreren. Loop je tegen betaalde limitaties aan binnen Shopify, is het soms nodig om een duurder pakket aan te schaffen. Bekijk hier alle prijzen

WooCommerce is gratis om te gebruiken. Heb je dus al een bestaande (WordPress) website met hosting, dan zullen er weinig extra kosten bij komen. Hoera! Heb je nog geen bestaande website? Dan zal het wat duurder worden. Ten eerste heb je een hostingomgeving nodig, inclusief SSL certificaat en domeinnaam. Dit kost bij een goedkopere webhostingpartij zo’n €5,- a €10,- per maand. Het instellen hiervan is niet zo eenvoudig als Shopify, dus tenzij je technisch aangelegd bent, komen hier ook extra kosten bij voor het inschakelen van een professional. WordPress en WooCommerce zijn gratis te downloaden, maar net als Shopify heeft ook WooCommerce betaalde apps (hier plug-ins genoemd) die ook geld kosten. De transactiekosten van een iDeal betaling zijn te realiseren met behulp van een service als Mollie. Net als bij Shopify kost ook deze €0,29 per transactie.

Winnaar: Geen duidelijke winnaar. WooCommerce zal waarschijnlijk per maand goedkoper zijn, maar de opstartkosten liggen waarschijnlijk hoger dan bij Shopify.

WooCommerce vs Shopify: Ondersteuning

Hier kan ik vrij duidelijk in zijn wat de winnaar betreft. Dit is duidelijk Shopify. Zowel Shopify als WooCommerce hebben miljoenen gebruikers, waardoor er een ontzettend grote groep mensen online ondersteuning geeft, maar als je op zoek bent naar professionele ondersteuning kun je goed terecht bij Shopify, maar niet bij WooCommerce. Immers, het is een gratis platform, daar hoeven zij geen ondersteuning op te bieden. Uiteraard zijn er genoeg Freelance WooCommerce developers te vinden (zoals ik, hoi!) die wel kunnen helpen met de ondersteuning. Voor Shopify overigens ook. 

Winnaar: Overduidelijk Shopify.

WooCommerce vs Shopify: (Maatwerk) thema’s

Mocht je kiezen voor een standaard template binnen Shopify of WooCommerce, zijn de opties bij beide eindeloos. Zowel Shopify als WooCommerce hebben voor een paar tientjes prachtige templates, maar deze verschillen wel erg in kwaliteit. Waar deze bij Shopify meer dan voldoende zijn, laten ze bij WooCommerce vaak nog te wensen over. Veel thema’s zijn rommelig in elkaar gezet, en het instellen hiervan vergt enige kennis.

Mocht je echter die kennis hebben, dan biedt WooCommerce veel meer mogelijkheden dan Shopify. WooCommerce is een open-source pakket, waardoor het veel makkelijker is om hierop te bouwen. Mocht je zelf een beetje handig zijn, kun je met WooCommerce oneindig knutselen, terwijl je bij Shopify al snel tegen de limitaties binnen het platform aan loopt.

Winnaar: WooCommerce

WooCommerce vs Shopify: Gebruiksvriendelijkheid

Ook hier kan ik weer vrij duidelijk zijn. Qua gebruiksvriendelijkheid wint Shopify het zonder twijfel. Het is voor iedereen die enigszins met een computer overweg kan mogelijk om een Shopify webshop op te zetten. Bij WooCommerce moet je toch wat extra stappen nemen om de shop live te zetten. Ook nadat je je webwinkel live gezet hebt is het bij Shopify vele malen makkelijker om je webshop te configureren naar jouw wensen, terwijl je bij WooCommerce veelal in de code moet duiken om bepaalde dingen aan te passen. Hierdoor is er uiteindelijk veel meer mogelijk, maar moet je wel de technische kennis bezitten.

Winnaar: Zonder twijfel Shopify.

Shopify vs WooCommerce: Koppelingen met andere systemen

Wanneer je een webshop beheert, is het uitermate belangrijk dat de koppelingen met verschillende partijen goed mogelijk zijn. Denk alleen al aan je betaalmethodes! Een webshop in Nederland zonder iDeal ondersteuning is gedoemd te mislukken. 

Daarnaast heb je wellicht nog andere koppelingen nodig, zoals boekhoudsoftware of verzendmogelijkheden zoals PostNL of DPD.

Gelukkig is dit bij zowel WordPress/WooCommerce als met Shopify goed geregeld. Bij beide kun je goedkoop iDeal betalingen ontvangen, maar ook andere betaalmethodes als Paypal, Credit Card, Bancontact en Bitcoin. 

Qua verzendmethodes kun je onder andere koppelingen maken met PostNL, DHL, DPD of UPS.

Kunnen we hier dus een winnaar aanwijzen? Nee, eigenlijk niet.

Winnaar: Zowel WooCommerce als Shopify

Shopify vs WooCommerce: Veiligheid

Uiteraard een van de belangrijkste punten voor je webshop. Hoe veilig is mijn webwinkel en hoe veilig zijn de gegevens van mijn klanten? Ook dit is geen eerlijke vergelijking. Shopify regelt de veiligheid voor jou, bij WooCommerce dien je dit zelf te regelen. Je veiligheid met WooCommerce is onder andere afhankelijk van je SSL certificaat, je hostingpartij en het up-to-date houden van je WordPress installatie. Heb je dit allemaal in orde, dan is er niets aan de hand.

Shopify daarentegen regelt dit allemaal voor jou. Je hoeft geen systemen bij te werken en het SSL certificaat is prima in orde. Wel is je data afhankelijk van Shopify, en daarmee de data van je klanten ook. Mocht Shopify ooit gehackt worden, in hoeverre loopt jouw webshop dan gevaar? 

Winnaar: WooCommerce, mits je alles goed regelt. 

Conclusie

Twee platforms, met beide zijn voor en nadelen. Shopify werkt honderden malen beter als kant-en-klaar platform voor iemand die weinig verstand heeft van de ontwikkeling van een webshop. Toch loop je bij Shopify al snel tegen limitaties aan, waardoor je niet de vrijheid hebt om bepaalde dingen in te stellen zoals jij dat wilt.

Met WooCommerce heb je wellicht zelf niet de kennis om bepaalde dingen aan te passen, maar er is veel meer mogelijk. 

Qua prijs zal WooCommerce op de lange termijn goedkoper zijn, al is het enkel omdat je hier geen maandelijks bedrag hoeft te betalen (naast je hosting). Tenzij je gebruik maakt van bestaande betaalde plug-ins.

Maatwerk oplossingen

Heb je een keuze gemaakt, en zoek je iemand die je kan ondersteunen bij het ontwikkelen van een webshop? Rouan is je van dienst, wij hebben vele jaren ervaring met zowel WordPress/WooCommerce als Shopify, we helpen je graag bij het ontwikkelen van je webshop. Neem contact op, en we nemen graag de mogelijkheden door!

Leave a comment

Cart0
Cart0
Cart0